2009. október 31., szombat

Zenélés számítógéppel 01


Következzen egy zeneszerkesztő program Windows-ra. A zeneiskolában vásároltunk Evolution márkájú MIDI kontrollereket a számítógépekhez. Ezekhez kaptuk ingyen az Evolution Sound Studio II-t. Ez egy MIDI szekvenszer program. Egyszerűbben: zenét lehet vele készíteni több sáv segítségével úgy, hogy akár négy audio sávot is használhatunk a rögzítéshez. Persze nem árt, ha az ember jártas a zenélésben. Valós időben hangszeren is fel lehet játszani a zenét. Ismerni kell a zenei komponálás szabályait, tisztában lenni a hangközökkel, akkordokkal, ritmusokkal. A program természetesen a könnyebb műfaj kedvelőinek készült.
Tartalmaz egy virtuális keyboardot is.
Egy kis kitérő.
Keybord-nak nevezzük a kísérőautomatikás elektronikus billentyűs hangszereket. Lásd: Lakodalmas rock, szórakozóhelyek zenészei. Ezen van lehetőség automatikus kíséreteket játszani egy újjal.
Szintetitátor a hangszintézisre alkalmas billentyűs hangszer, nincs automatikus kíséret. A bevitt hangmintákat módosíthatjuk, alkothatunk új hangszineket a segítségével. Persze vannak olyan hangszerek amelyek mind két funkciót tartalmazzák.
Mi a napi rutin során természetesen a klasszikus zene oktatásában, illetve a kortárs elektronikus zene megszólaltatására használjuk.
A hangokat akár garfikus módon is bevihetjük, mintha rajzolnánk. Természetesen kottázni is tud, de itt nem a profi kotta a cél, csak a megjelenítés. Tartalmaz keverőpultot effekteket és VST pluginokkal bővíthető a tudása.
A diákok különösen a ritmus (dob) szerkesztőt szeretik, itt pöttyökkel lehet megszólaltatni a különböző ritmushangszereket. Ennek a programnak a "nagytesója", professzionális változata például a Steinberg Cubase.

Természetes, hogy linuxos alkalmazást is ajánlok. Én az érdekes nevű Rosegarden programot használom. A program felépítése és működése nagyon hasonló a bemutatott programéhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése