2009. október 27., kedd

Hallásfejlesztés

Amikor a számítógépek fejlődése (evoluciója) során megjelentek a hangkártyák a gépekben lehetőség nyílt zenei alkalmazások használni. Ide tartoznak a korábban bemutatott kottázó programok, és a hallásfejlesztő programok is, amelyek közül a zenét tanító kollégáknak kettőt mutatnék be. Az előzőhöz hasonlóan egy fizetőset, és egy ingyeneset.

Mi a zeneiskolában a dán fejlesztésű EarMaster programot használjuk. Teljesen kezdőtől a profi zenészig, mindenki használhatja. Két változatát használjuk a Pro, és School verziót. Ez utóbbi hálózaton is működik. A diákokat osztályokba lehet sorolni, statisztikát készít a program, figyeli a növendékek haladását, és a tanár a saját gépe mellől adhat feladatokat teljes mértékben az adott diákra szabva.


A képen jobb oldalt látható, milyen típusú feladatokat lehet gyakorolni a program segítségével. A program felülete nagyon szép, megfelel a funkcióinak, kiválóan konfigurálható.

21 napos próbaváltozat letölthető a weboldalukról.

Szintén a linuxos pályafutásom kezdetén találtam az ingyenes Gnu Solfege programot. Természetesen működik Windows rendszeren is. A felülete sajnos nem túl szép, és a magyar fordítást is ki kellene javítani.

Az előzőhöz képest fapadosnak tűnik, pedig szinte pontosan azokat a feladatokat lehet vele gyakorolni, mint fizetős társával. Szintén készít statisztikát a diák előrehaladásáról. (Ezt egyébként nagyon nem szeretik a növendékek. A géptanárbácsi szivét nem lehet meglágyítani.)


Aranyos, hogy az oldalukon reklámozzák az EarMaster programot. :-D

Mind két programban több fokozatban lehet beállítani, hogy milyen „szigorú” legyen az értékelés.

A felzárkóztatáshoz, tehetséggondozáshoz ma már szinte nélkülözhetetlenek az ilyen, és ezekhez hasonló programok. A leckét pendrive-on hazaviheti, e-mailban megkaphatja, otthon is gyakorolhat a gyerek, és a statisztikát elhozza/küldi a tanár számára.

Azt azért szeretném kihangsúlyozni, ezek a programol nem tanítanak, csak a gyakorlásban és a számonkérésben segítenek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése